Insulinas yra hormonas, kurį gamina kasa, ir kuris yra svarbus reguliuojant gliukozės kiekį kraujyje. Po valgio insulino lygis kraujyje smarkiai padidėja, nes jis padeda organizmui pernešti gliukozę iš kraujo į ląsteles, kur ji naudojama energijai arba kaupiama kaip glikogenas kepenyse ir raumenyse. Insulinas taip pat slopina gliukozės gamybą kepenyse.
Insulino lygio po valgio (postprandinis insulinas) matavimas yra svarbus tyrimas, leidžiantis įvertinti, kaip gerai organizmas tvarkosi su gliukozės apdorojimu. Tai ypač aktualu diagnozuojant ir valdant diabetą. Normaliomis sąlygomis insulino lygis padidėja iš karto po valgio ir per kelias valandas grįžta į pradinį lygį. Diabetu sergantiems žmonėms šis procesas gali būti sutrikęs, o insulino lygis gali išlikti aukštas arba, priešingai, būti nepakankamas gliukozės kiekio sureguliavimui.
Atliekant postprandinį insulino tyrimą, pacientui paprastai duodama suvalgyti standartizuotą maisto kiekį, o po tam tikro laiko, dažniausiai po 1-2 valandų, imamas kraujo mėginys insulino lygiui nustatyti. Rezultatai padeda gydytojams įvertinti insulino gamybos ir išskyrimo funkciją bei pritaikyti tinkamiausią gydymo planą, siekiant kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje ir išvengti komplikacijų, susijusių su diabetu.