Lietuvoje maždaug kas trečias suaugęs žmogus susiduria su laktozės netoleravimu. Šis sutrikimas gali stipriai pabloginti gyvenimo kokybę, ypač, kol yra nediagnozuotas. Ar žinote, kaip atpažinti, kad Jums reikėtų vengti pieno produktų?
Laktozė – unikalus angliavandenis, laisvų molekulių pavidalu randamas tik piene. Tam, kad organizmas galėtų jį pasisavinti, pirmiausia, jis turi būti suskaidytas iš disacharidų į monosacharidus. Deja, kai kurių žmonių organizmuose trūksta šį veiksmą atliekančių fermentų, todėl suvartojus didesnį kiekį pieno produktų, atsiranda virškinimo sutrikimai.
Garliavos „InMedica“ klinikos šeimos gydytoja Rasa Tarasevičienė įspėja, kad laktozės netoleravimas gali pasireikšti ne tik virškinamojo trakto sutrikimais, bet ir kitais negalavimais – galvos skausmu, svaigimu, dėmesio koncentracijos stoka, nuovargiu, įvairiomis alergijomis, raumenų skausmais ar širdies ritmo sutrikimais.
Laktozės netoleravimas gali būti paveldimas arba atsirasti pažeidus plonosios žarnos gleivinę. Taip atsitikti gali dėl infekcinio uždegimo, autoimuninių sutrikimų, ilgalaikio antibiotikų vartojimo arba toksinų poveikio.
Visgi, jei Jūsų organizmas neskaido laktozės, o Jūs labai mėgstate pieno produktus, nusiminti neverta. Vaistinėse galima įsigyti preparatų, sudėtyje turinčių fermentų, kurie atsakingi už laktozės suskaidymą. Dėl šios priežasties verta atlikiti laktozės netoleravimą lemiančio genetinio faktoriaus nustatymo (PGR) tyrimą. Nustačius negalavimų priežastis, jas išspręsti taps daug paprasčiau!