Gyvenant geografinėje platumoje, kurioje žiemos metu pradeda trūkti šviežių vaisių ir uogų, pravartu papildomai savo organizmą stiprinti vitaminais. Vis dėlto, svarbu nepamiršti tai daryti taisyklingai, kad savo sveikata pasirūpintume, o ne jai pakenktume.
Anot Alytaus „InMedica“ klinikos šeimos gydytojo Kęstučio Juškos, nesaikingai arba atsitiktinai vartojami maisto papildai gali neatnešti norimo rezultato ir netgi sukelti dar rimtesnių sveikatos problemų.
Pavyzdžiui, dažniausiai žmonėms pasireiškia vitamino D trūkumas, tačiau nežinant tikslaus jo kiekio organizme, atstatyti pusiausvyrą gali būti labai sudėtinga. Vaistinėse parduodamos vitamino D dozės yra po 1000, 2000 ar 4000 UI gali būti per mažos ir nepadėti pasirūpinti sveikata, kai žmogus patiria ypač didelį jo stygių. Dėl šios priežasties, svarbu pirmiausia pasidaryti kraujo tyrimus ir pasikonsultuoti su šeimos gydytoju, kuris, prireikus išrašo receptą didesnėms vitamino dozėms, pavyzdžiui, 50 000 UI.
Verta prisiminti, kad vitaminai D, A ir E yra tirpūs riebaluose, todėl lieka organizme ilgiau, o neatsakingai vartojami sukelia su pertekliumi susijusias problemas: pykinimą, bėrimą, vėmimą ar bendrą silpnumo jausmą. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į vitaminą C, kuris, nors yra tirpus vandenyje ir pasišalina iš organizmo kartu su skysčiais, gali pažeisti kepenis, jei jo vartojama per daug.
Vitaminus vertėtų gerti ryte arba vakare po valgio. Svarbu nepamiršti, kad tirpių riebaluose, tokių kaip vitaminų A, D ar E, nereikėtų vartoti kartu – pirmiausia pabaigti vieną kursą ir tik tada pradėti kitą.