*alt_site_homepage_image*

Naujienos

Kas yra žarnyno mikrobiota ir kuo ji svarbi

Kas yra žarnyno mikrobiota ir kuo ji svarbi

Ar žinojote, kad žmogaus virškinimo trakte yra daugybė įvairių rūšių grybelių, bakterijų ir virusų, kurie sąveikauja su mūsų kūnu bei tarpusavyje? Jie stipriai prisideda prie imuninės sistemos ir yra vadinami žarnyno mikrobiota. 

Raseinių „InMedica“ klinikos šeimos gydytoja Sandra Liubinskienė pasakoja, kad žarnyno mikrobiota reikšmingai veikia imuninės sistemos raidą ir funkcijas, apsaugo organizmą nuo ligų bei skatina sveikimą. Taip pat mikrobiota atlieka metabolinę ir trofinę (kontroliuoja epitelio ląstelių augimą, dalijimąsi bei diferenciaciją) funkcijas.

Tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, vartojant antibiotikus, žarnyno mikrobiota pakinta ir išsibalansuoja. Trumpalaikiai tokios būklės padariniai gali būti viduriavimas, vidurių užkietėjimas, blogesnė virškinamojo trakto veikla ar maisto medžiagų pasisavinimas, o ilgą laiką trunkantis disbalansas gali lemti lėtinių, autoimuninių, uždegiminių ar onkologinių ligų vystymąsi. Patiriant tokius simptomus, visuomet naudinga pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju.

Tokiais atvejais pasirūpinti žarnyno mikrobiota padeda probiotikų ar prebiotikų papildai. Kuo jie skiriasi?

  • Probiotikai – tai maisto papildai iš gyvų gerųjų mikroorganizmų.
  • Prebiotikai – tam tikros maistinės skaidulinės medžiagos, kurios skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi ir padeda joms.

Verta atkreipti dėmesį, kad mikrobiotai vertingi yra rauginti ir fermentuoti maisto produktai (kopūstai, agurkai, jogurtai, pienas, kefyras ir kt.). Prebiotiniai šaltiniai yra česnakai, bananai, svogūnai, žalios lapinės daržovės ir grūdinės kultūros.

Svarbu nepamiršti pasirūpinti, kad mityba būtų visavertė ir įvairi, valgyti kuo šviežesnius, mažiau perdirbtus bei termiškai apdorotus maisto produktus.