Šylant orams grilio sezonas įsibėgėja! Nors šašlykai, dešrelės ir kepsniai ruošti ant žarijų – daugumos mėgstamas maistas, deja, jis ne visuomet yra naudingas mūsų sveikatai.
Anot Vilniaus „InMedica“ klinikos šeimos gydytojo Jevgenij Kurovskij, daugeliui ant žarijų kepta mėsa gali pasirodyti kaip sveikesnio maisto alternatyva – iš dalies tai tiesa, kadangi kepant ją nėra naudojami papildomi riebalai ar aliejus, tačiau už šio maisto ruošimo būdo slypi kiti pavojai.
Nepilnai iškepta mėsa gali sukelti apsinuodijimus maistu, „padegusi“ – ūminį gastritą, žmogui taip pat gali sustiprėti gastroezofaginio refliukso simptomai ar netgi padidėti virškinamojo trakto vėžio rizika.
Norint išvengti šių sveikatos problemų, kepant mėsą ant žarijų, svarbu:
- rinktis liesesnę mėsą – vištieną, jautieną, kalakutieną ar žuvį;
- marinavimui nenaudoti riebių padažų;
- atsisakyti daug angliavandenių turinčių garnyrų – juos pakeisti daržovėmis;
- mėsą tinkamai iškepti;
- laikytis higienos reikalavimų – nusiplauti rankas prieš ir po maisto ruošimo, nepalikti atviro maisto lauke.
Jei suvalgius keptos mėsos visgi sutriko virškinimas, gerkite pakankamai skysčių, atsisakykite riebaus, kepto ir aštraus maisto. Pirmajai pagalbai galima vartoti aktyvintą anglį, rūgštingumą mažinančius vaistus ar kasos fermentų preparatus.